en de mensen
UNIEKE EXPERTISE OM U HET BESTE UIT DE ZEE AAN TE BIEDEN
Het mooie liefdesverhaal tussen La Baleine en de Fransen duurt inmiddels al bijna 90 jaar. Sinds 1934 wordt het zeezout
van La Baleine in Frankrijk in de zoutpannen van de Camargue geoogst door onze zoutzieders, die in perfecte harmonie met de natuur werken.
De beweging van het water en de wind ondersteunen, dat is de missie die onze zoutzieders, echte ‘landbouwers van de zee’ op zich hebben genomen om u zout van een ongeëvenaarde kwaliteit aan te bieden. Het historische beroep van de gepassioneerde zoutzieders wordt van generatie op generatie overgedragen.
Sinds het ontstaan van het merk slaagt La Baleine erin om een volledig assortiment aan te bieden, dat aan alle behoeften voldoet: in de keuken en op tafel!
DE CAMARGUE,
WAAR HET ZEEZOUT VAN
LA BALEINE WORDT GEOOGST
De zoutpannen, een Natura 2000-gebied, herbergt een unieke fauna en flora.
In dit gebied leven meer dan 200 soorten vogels en planten en meer dan 750 flamingo’s.
La Baleine zet zich dagelijks in voor het behoud en de bescherming van dit ecosysteem, dat een unicum is in de wereld. Zo kunnen wij u het beste uit de zee aanbieden, in harmonie met de natuur.
MAAR HOE WORDT HET ZEEZOUT VAN LA BALEINE GEVORMD?
De zoutpannen die het dicht bij de zee liggen, worden gevuld met zeewater.
VAN MAART TOT AUGUSTUS
De zoutzieders bevorderen de circulatie van zeewater tussen de bassins om de natuurlijke zoutconcentratie ervan te verhogen. Zo verliest het zeewater stapsgewijs 90% van zijn zoete water en blijft er een geconcentreerde zoutoplossing over.
TEGEN DE ZOMER
De stapsgewijze natuurlijke verdamping van het water zorgt voor een hoog zoutgehalte dat de ontwikkeling van een microalg bevordert: de Dunaliella Salina. Deze is rijk aan pigmenten, zogenaamde carotenoïden.
Door de ontwikkeling van deze microalg krijgen de bassins een uitzonderlijke roze kleur, die kenmerkend is voor de zoutpannen in de Camargue.
IN DE ZOMER
Zodra de oplossing verzadigd is en een zoutgehalte van 360 g/l bereikt, noemen we deze ‘pekel’. Vanaf dat moment leiden de zoutzieders de oplossing naar de kristallisatiebassins. Onder de invloed van de zon en de wind gaat de verdamping hier door en kristalliseert het zout op de bodem van de zoutpan.
IN SEPTEMBER
Na een aantal maanden kristalliseren heeft zich de ‘zoutkoek’, een dikke laag zout gevormd die in de maand september wordt geoogst. Vervolgens wordt dit zout verkocht in de vorm van grof zout of gemalen tot fijn zout.
Fleur de Sel wordt echter aan de oppervlakte van het water gevormd, door een thermische schok tussen de warmte overdag en de koelte van de nacht. Deze fijne kristallen worden bij zonsopgang met de hand door de zoutzieders geoogst.