Configuratieopties Openen
Eten en sporten maken deel uit van de geneugten van het leven en kunnen u en uw familie helpen gezond te blijven. Door de juiste keuzes te maken, kunt u zich ook tegen bepaalde ziekten beschermen.
In het nationale voedings‑ en gezondheidsprogramma staan voedingsadviezen die volledig verenigbaar zijn met het idee van plezier en gezelligheid.
Elke voedingssoort verdient elke dag een plaats op uw tafel. Elke soort is essentieel om te zorgen voor een voedingsevenwicht, maar we moeten onze consumptie van sommige soorten beperken en de voorkeur geven aan andere soorten.
Wat betekent dit in de praktijk?
• Eet minimaal 5 porties groente en fruit per dag: rauw, gekookt, natuurlijk, bereid, vers, diepvries of in blik.
• Eet bij elke maaltijd brood en graanproducten, aardappelen en gedroogde groente, afhankelijk van uw eetlust (en geef de voorkeur aan volkorengraanproducten).
• Eet of drink 3 zuivelproducten per dag (melk, yoghurt, kaas): ga voor variatie.
• Eet afwisselend vlees, vis en andere zeeproducten of eieren een of twee keer per dag. Probeer minstens twee keer per week vis te eten.
• Beperk de hoeveelheid toegevoegd vet (boter, olie, room e.d.) en vette producten (hapjes, pasteitjes e.d.).
• Beperk de hoeveelheid suiker en zoete producten (frisdrank, zoete drankjes, snoep, chocolade, taartjes, romige toetjes e.d.
• Beperk uw zoutconsumptie.
• Drink veel water, tijdens en buiten de maaltijden.
• Drink niet meer dan 2 eenheden alcohol als u vrouw bent en 3 als u man bent (1 glas wijn van 10 cl is gelijk aan 33 cl bier of 6 cl drank met 20% alcohol (bijv. port) of 3 cl drank met 40% tot 45% alcohol (bijv. whisky of pastis)).
• Doe elke dag aan lichamelijke activiteit wat ten minste overeenkomt met 30 minuten snelwandelen per dag (neem liever de trap dan de lift, loop of fiets indien mogelijk in plaats van met de auto te gaan e.d.).