De invloed van een zoutmoeras in de Guérande

Bij springtij wordt het water van de Atlantische Oceaan naar zoutpannen voor de opslag (vasières) geleid. Dit is het eerste stadium bij het oogsten van zeezout.

Het water stroomt in de komende weken erna van zoutpan naar zoutpan: van "vasière" naar "cobier" en vervolgens naar de "fare" via de "aderme" en tot slot in de kristalliseringsmeren die bekendstaan als "œillet". Tijdens deze tocht neemt de zoutconcentratie toe door natuurlijke verdamping die veroorzaakt wordt door de gecombineerde invloed van de zon en de wind en de vakkennis van de zoutwerkers.

Het zout kristalliseert op de kleibodem van de "œillet". Het wordt iedere dag door zoutwerkers met de hand geoogst, die hiervoor een speciale hark ("las") gebruiken. Het zout wordt dan opgestapeld op een "ladure" (een ronde verhoging in het midden van de "œillet") waar het drooggemaakt wordt alvorens het in een "mulon" op te slaan.

De Fleur de Sel, die met behulp van een speciale hark ("lousse") geoogst wordt, ontstaat op natuurlijke wijze op het wateroppervlak door de invloed van de zon en de wind.

Ontdek ook :