Gravad lax - beetroot

Image
GRAVADLAX

Ingrediënten:


1 grote zalmfilet met huid van ca. 500 gram
100 gram rode biet gekookt 
5 gram dille
2 eetlepels grof zeezout
2 eetlepels wodka of gin
2 eetlepels suiker
2 eetlepels 4-seizoenen peper
1 citroen

Bereiding

Doe de rode biet, dille, zeezout, wodka of gin, suiker en 1 eetlepel peper samen in een keukenmachine. 
Rasp de citroen en pers hem uit. Voeg ½ eetlepel van de rasp toe samen met 1 eetlepel van de citroensap.
Mix dit tot je een gladde, dikke pasta hebt. 
Dep de zalm droog en leg hem met de huid op een stuk huishoudfolie.
Verdeel het mengsel over de bovenkant van de zalm en pak hem stevig in.
Leg de zalm in een ovenschaal of bak met opstaande rand en leg hierop wat zwaars zoals een pak sap of melk.
Zet de zalm in de koelkast en laat het nu 24-48 uur marineren.
Haal na het marineren de zalm uit de koelkast en spoel hem schoon zodat het rode bieten mengsel er vanaf spoelt. 
Dep de zalm droog en snij hem vervolgens in hele dunne plakjes.
Garneer met wat extra peperkorrels, grof zeezout, verse dille en serveer met wat extra citroen. Lekker is het om erbij nog wat crackers of geroosterd brood te serveren en eventueel een lekker sausje.