Gekaramelliseerde Uientaart

Voorbereidingstijd: 10 minuten  -  Kooktijd: 80-90 minuten  -  Aantal personen: 6-8

Image
Gekaramelliseerde Uientaart

Ingrediënten :

4 middelgrote uien
4 eetlepels ongezouten boter
2 eetlepels (circa 2 takjes) verse tijm
½ theelepel La Baleine fijn zeezout 
1 theelepel verse gemalen zwarte peper
1 blad bevroren bladerdeeg, ontdooid op kamertemperatuur (je kunt ook pasteideeg gebruiken)
¼ kopje geitenkaas

Bereiding

Snij met een scherp mes een klein stukje van de uiteinden van de uien en verwijder de schil. Snij bij twee uien het stuk met de wortels eraf, en laat de rest zoals het is. Snij deze twee uien in tweeën en daarna elke helft in vier parten. In totaal heb je dan 16 partjes uit de 2 uien. Leg deze opzij. Snij de andere twee uien in dunne ringen.

Zet een ovenveilige braadpan of gietijzeren pan met een doorsnede van 25 cm op het vuur en smelt hierin 2 eetlepels boter. Als de boter gesmolten is, doe je de uienringen erbij.

Bak de uien totdat ze beginnen te karamelliseren en voeg de tijm, het zout en de peper toe. Zet het vuur halfhoog en bak de uien tot ze doorschijnend en volledig gekaramelliseerd zijn. Dit duurt ongeveer 35 tot 45 minuten.

Rol intussen het bladerdeeg (met een deegrol) uit op een met bloem bestrooid oppervlak of stuk bakpapier tot het groot genoeg is om een cirkel van 25 cm uit te snijden. Vouw rondom één tot anderhalve centimeter deeg dubbel zodat je een cirkel hebt van 23 cm met een verhoogde rand. Duw met een vork op het deeg en doe het daarna in de koelkast.

Wanneer de uien gekaramelliseerd zijn, verwarm je de oven voor op 200 graden. Doe 2 eetlepels boter in een braadpan en zet het op halfhoog vuur. Wanneer de boter gesmolten is, leg je de partjes ui zorgvuldig in een cirkel in de pan. Bak de partjes, zonder te roeren, op halfhoog vuur totdat ze zacht beginnen te worden. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 minuten. Haal de pan van het vuur. Schep de gekaramelliseerde uienringen met een lepel tussen, rond en op de partjes. Bestrooi het geheel met geitenkaas. Plaats het bladerdeeg met de opstaande rand naar beneden er bovenop en druk het een beetje in en rond de uien. Zorg ervoor dat het deeg de zijkanten van de pan niet raakt.

Doe de braadpan in de oven en bak tot de korst diep goudbruin van kleur is. Dit duurt 30 tot 35 minuten. Haal de pan uit de oven, zet het op een afkoelrek en laat het 5 tot 10 minuten afkoelen.

Doe een grote schaal over de pan, keer de uientaart voorzichtig om en zet het daarna op het bakrooster. Herschik de stukjes ui die tijdens het keren eraf zijn gegleden en laat de uientaart nog iets langer afkoelen. Snij de uientaart in stukken, strooi er extra verse tijm en zout en peper op en smullen maar.