De invloed van een zoutmoeras in Frankrijk langs de Middellandse Zee

Zeezout is ontstaan door de verspreiding van zeewater over grote gebieden die bekend staan als zoutmoerassen of zoutvlaktes. Door de gecombineerde invloed van energie, zon en wind, verdampt het water op natuurlijke wijze en bereikt de zoutconcentratie een punt van oververzadiging. In dit stadium ontstaan er afzettingen die door de mens worden geoogst.

De eerste met zeewater gevulde zoutpannen.

Van maart tot augustus helpen de zoutarbeiders het zeewater te circuleren van vijver naar vijver om de natuurlijke zoutconcentratie te verhogen. Het water verdampt geleidelijk door de werking van de zon en de wind.

Het zeewater verliest geleidelijk 90% van zijn zoet water om een oplossing met een hoge zoutconcentratie achter te laten. Het water verandert van kleur wanneer het een hoeveelheid micro-alg accumuleert, Dunaliella Salina, die de garnalen voedt en geef flamingo's hun roze kleur. Deze algen staan ook bekend om hun cosmetische eigenschappen.

Wanneer deze zoutconcentratie, ook bekend als "pekel", een verzadigingspunt van 360 gram per liter bereikt, leiden de zoutwerkers het naar de zoutpannen voor kristallisering. Door de zon en de wind blijft het water verder verdampen en wordt het zout, dat nog steeds in opgeloste vorm is, gekristalliseerd en afgezet op de bodem van de zoutpannen.

Na enkele maanden van kristallisering ontstaat er een laag zout van tien centimeter dik, ook wel bekend als "zoutkoek", op de bodem van de zoutpannen. Deze dikke laag natuurlijk wit zout wordt dan in september geoogst.

Het zout wordt dan verkocht als grof zout of gemalen tot fijn zout.

De Fleur de Sel ontstaat op het wateroppervlak en de zoutwerkers oogsten het bij dageraad met de hand.

Ontdek ook :